Pàgina d'inici > ®03_Somnis de Realitat > Teatre, Educació i Drets d’Autor

Teatre, Educació i Drets d’Autor

this text in… SPANISH ENGLISHGALICIANGREEK & other… Google Translations!

Aquesta producció audiovisual conté música sense haver demanat la autorització legal. No és la pròpia base acústica però sí que serveix per presentar i enllaçar unes mostres d’experiències educatives de dramatització en el marc d’una assignatura de lliure elecció de la Facultat de Filosofia. Es tracta d’una representació d’un fragment de la comèdia “Las Nubes” d’Aristòfanes per part d’uns alumnes que han estudiat Grec i que ja han acabat de curssar l’assignatura. Tot i tenir ja una nota al seu currículum, estan motivats com per fer aquest joc teatral en grec clàssic i delectar-nos amb una posada en escena pròpia de l’època, en un entorn tan modern com la Facultat de Filosofia, Geografia i Història de la UB.

Es recomana escoltar la cançó: I Got You (I Feel Good) de James Brown
-CD: Crusin’ To The Hits ’50s and ’60s
-CD: Male Pop Sound Choice
La música es pot escoltar Gratuïtament des d’Aplicacions Legals com Spotify o bé Grooveshark (amb publicitat acústica o visual) i si us interessa es pot descarregar pagant o bé anar a les botigues apropiades a comprar el Format Físic.

Em pregunto, quan sortirà un procediment legal per enllaçar continguts amb copyright al mercat comercial.
Al crear productes sense ànim de lucre, per l’ús educatiu o bé per produccions personals de records, tant d’imatges com en vídeo, es poden utilitzar Referents Culturals com a inserts de vídeo o com a fil musical d’acompanyament. Això és il·legal? Si ho és, hem de canviar la llei, perquè quan vols compartir aquestes composicions creatives (a Youtube o altres canals) venen els senyors de BMG i et treuen la pista de so. Una bona alternativa és utilitzar i promocionar artistes amb música lliure. Però el sistema també ens ha de proporcionar maneres d’integrar fragments dels productes comercials i així fer-ne promoció.

Hem de tenir suficient informació per no saltar-nos la llei, però aquesta no pot protegir només a les grans empreses i els productes comercials que tenen prous recursos per difondre les seves creacions. Hem d’aconseguir un sistema que reconegui la creativitat des de l’inividualitat fins als productes de consum, ja que tots tenim dret a ser creatius i a fer referència a l’entorn cultural en les nostres produccions.

Hem de revisar el supòsit de 50 o 70 anys després de la mort del creador perquè les seves obres siguin patrimoni de la humanitat. Amb tot això està clar que ningú pot lucrar-se sense aportar una part dels beneficis als creadors o propietaris dels drets d’autor, però hem de posar-hi límits. A part de debatre sobre la gestió i sistema de recaptació actual per combatre la pirateria. Altres països han alliberat el control i gestió de drets d’autor, però a España el monopoli del SGAE no distribueix eficaçment els diners als creadors afectats i ens cobra a tots pels delictes d’uns quants. Amb aquestes accions, fins a quin punt no ens legitima a copiar per l’ús personal peces la cultura que ens envolta?
Per altra banda, de la mateixa manera que passa amb els camperols i els fruits de la terra, no està clar on queden els diners que costa el menjar o els “aliments” culturals. No haurien d’apareixer als productes físics la distribució de costos i quantitat que va a parar a l’artista? Cada intermediari augmenta en un 50% el preu. No és just saber-ho, quant paguem pel menjar o per la cultura, quants intermediaris hi ha i quant es queda cadascú? Esperem que un sistema més just i modern permeti millors beneficis pels productors primaris i millor preu als consumidors. No és una utopia perquè ja estan canviant les coses…

Aquest és un somni que hem de fer possible entre tots… amb informació i debats oberts, lliures de prejudicis, i amb pressions als qui tenen el poder entre les mans.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: